Met nog 100 dagen te gaan, kondigt Gent Jazz 23 nieuwe namen aan.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

23 nieuwe namen voor Gent Jazz: Seu Jorge, Brandee Younger, Helena Casella, Everything Is Recorded, Arc De Soleil,  Eydís Evensen, Porcelain ID…

Met nog 100 dagen te gaan, kondigt Gent Jazz alweer 23 nieuwe namen aan. Van 4 tot 19 juli verwelkomt het festival onder andere Seu Jorge, Eydís Evensen, Brandee Younger, ganavya en Everything Is Recorded op het hoofdpodium. Ook het programma op de Garden Stage krijgt vorm, met een eclectische mix van gevestigde namen en jong talent dat klaarstaat om de (jazz)wereld te veroveren met Helena Casella, Abel Ghekiere, Joe Webb Trio en meer!

De virtuoze harpiste Brandee Younger opent mee het festival op 4 juli met haar hypnotiserende sound vol jazz, soul en hiphop. Met invloeden van Dorothy Ashby en Alice Coltrane blaast ze de harp nieuw leven in. Op de Garden Stage mengt het Fergus McCreadie Trio jazz met Schotse folk in een set die McCreadie bevestigt als een van de spannendste jazzpianisten van dit moment. Eerder bevestigd voor de aftrap van het festival: Herbie Hancock, Makaya McCraven, Philip Catherine Quartet. De dag nadien neemt Jonas Meersmans Trio het publiek aan de Garden Stage mee op een muzikale trip met akoestische fingerpicking en psychedelische soundscapes. Het trio vult het rijtje verder aan met de eerder bevestigde Bonnie Raitt, The Waterboys, Stef Kamil Carlens & The Gates of Eden, Madeleine Peyroux en Toby Lee.

Op 8 juli doet de IJslandse pianiste Eydís Evensen haar reputatie als classical music gamechanger alle eer aan. Jelle Denturck (DIRK.) brengt met zijn Dressed Like Boys indie en electronica naadloos samen voor een openhartige blik in zijn ziel. De Garden Stage verwelkomt de Belgische multi-instrumentalist Abel Ghekiere, die zijn ontroerende plaat ‘In de verte, dit uitzicht’ voorstelt. Caoilfhionn Rose maakt indruk met haar dromerige mix van folk, jazz en moderne productietechnieken. Zij vervoegen de eerder bevestigde Max Richter, en Anoushka Shankar.

Kin Gajo, de winnaar van Gent Jazz Talent 2024, mag op 12 juli de Main Stage openen voor het eerder aangekondigde Branford Marsalis Quartet, Tigran Hamasyan, Steve Coleman & Five Elements. De band combineert instrumentale hiphop met jazz, dub en experiment en zal hun gloednieuwe album presenteren. Later die dag is ganavya aan de beurt: de New Yorkse zangeres met roots in Tamil Nadu staat bekend om haar krachtige stem en combinatie van spirituele jazz met Zuid-Aziatische devotionele muziek. Op de Garden Stage laat trailblazing force in jazz Joe Webb Trio de jazztraditie op een frisse manier herleven.

De uitverkochte dag met headliner Massive Attack wordt nóg beter met onder meer Everything Is Recorded, het collaboratieve project van XL Recordings-oprichter Richard Russell. Op 13 juli brengt hij een set die elektronische muziek mengt met hiphop, soul en jazz. Recent verzamelde hij nog eens het kruim van bevriende muzikanten met onder andere Sampha, Florence Welch, Alabaster De Plume, Kamasi Washington, Noah Cyrus voor zijn derde klepper ‘Temporary’. Op de Garden Stage palmt het duo Dana and Alden het publiek dan weer in met hun jazzy melodieën en fris indiegeluid.

Jazzicoon Norah Jones krijgt op 14 juli gezelschap van Jasper Steverlinck. Vooraleer hij zijn jubileumjaar afsluit met twee Lotto Arena’s, maakt hij nog een stop op het festival voor een beklijvend concert met nieuwe nummers, tijdloze hits en eerbetonen aan artiesten als Freddie Mercury, Jim Morrison en Pavarotti. Op de Garden Stage verschijnen twee fantastische singer-songwriters: de Koerdisch-Nederlandse Naaz en de Ugandese, in Texas residerende Jon Muq.

Na een vijfjarige pauze stelt Flying Horseman op 15 juli op de Garden Stage hun zevende album ‘Anaesthesia’ voor: een mix van rock, psychedelica en folk. Tekent ook present: het Gentse thenightclub met hun absurde, donkere en dansbare muziek. Een festivaldag die verder in teken staat van vlammende gitaren, beklijvende songs en experiment met St. Vincent, Anna Calvi, Mount Kimbie, Leif Vollebekk en Hiqpy.

Op de uitverkochte 16 juli warmt Seu Jorge de Main Stage op voor soul-headliner Leon Bridges. De legendarische Braziliaanse muzikant en acteur combineert samba met moderne Braziliaanse pop. Arc De Soleil doet met harmonieuze melodieën en snaarinstrumenten denken aan Khruangbin. Porcelain id opent de festivaldag met hun poëtische songs. De Belgisch-Rwandese Hubert Tuyishime brengt sinds 2020 soulvolle en uniek popsongs die niemand onberoerd laten. Op de Garden Stage stelt de Belgisch-Braziliaanse Helena Casella haar debuut ‘Pit of Impressions’ voor, verschenen op W.E.R.F Records. Helena’s muziek draait om organische, live instrumentatie, met minimale digitale effecten. Met haar ‘vocal thoughts’ neemt ze je mee in een verhaal dat zweeft tussen de wereld van het intieme en etherische.

De Brusselse Adja brengt op de laatste festivaldag 'sophisticated soul in a hybrid concert format’, terwijl L'Antidote Trio met Redi Hasa (cello), Bijan Chemirani (zarb), Rami Khalifé (piano) op de Garden Stage de muzikale tradities van Albanië, Libanon en Iran verweeft tot een diep ontroerend geluid. Op 19 juli verheft de legendarische Kamasi Washington samen met zijn fenomenaal collectief jazz tot een sociaal en zelfs spiritueel gebeuren. Stevig afsluiten is een kolfje naar de drum en synth van Lander & Adriaan.

© Gent Jazz | www.gentjazz.be
Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven voor de Gent Jazz perslijst.
Voor meer informatie over hoe we jouw persoonlijke gegevens gebruiken, lees onze Privacy Beleid.

Klik hier  om je af te melden voor deze nieuwsbrief